86/6/24
9:57 ع
|
سرایت الگوی سفرهای استانی به غرب |
خبرگزاری های دنیا در 17 شهریورماه (8 سپتامبر) خبر از تشکیل جلسه کابینه دولت فرانسه به ریاست رئیس جمهور، براى نخستین بار در ۳۰ سال گذشته در خارج از کاخ الیزه دادند. این خبر که انعکاس گسترده ای در جهان داشت، از سوی رسانه های کشورمان مورد استقبال واقع نگردید.
به گزارش رجانیوز، شهر«استراسبورگ» که پس از سی سال میزبان اولین جلسه هیات دولت فرانسه در شهری غیر از پایتخت بود، مرکز استان «الساس» و در غرب فرانسه واقع است، شهری که بیشترین رای را در انتخابات اخیر به نیکولا سارکوزی داد، اما از سویی دیگر از جمله شهرهایی بود که در شب پیروزی نیکلاسارکوزی درانتخابات ریاست جمهوری فرانسه نیز شاهد شدیدترین اعتراض های خودجوش ضد سارکوزی بود.
رییس جمهور فرانسه پیرامون این سفر به خبرنگاران گفت: «من باید به ملاقات مردم نقاط مختلف فرانسه بروم نه این که مردم به من در کاخ الیزه مراجعه کنند. نمى خواهم شاهد باشم که مردم به من مراجعه کنند و پرونده هاى آنان در کاخ الیزه روى هم جمع شود، بلکه مى خواهم در میان مردم حضور یابم و مشکلات آنان را رسیدگى کنم.»
این جلسه در حالی تشکیل شد که نیکولا سارکوزی به هیات دولت اعلام کرد باید به طور مداوم از پاریس فاصله بگیرند و از شهرهای اطراف دیدن کنند.
لورنت واکوئیز، سخنگوی دولت در راستای این جلسه به خبرنگاران اعلام کرد که پیام ریس جمهور این است که «کشور تنها از پاریس اداره نمی شود.»
وی همچنین اظهار داشت که رییس جمهور خطاب به وزای خود ،خواستار اداره کشور با توجه به واقعیت های موجود است و این پیام را به طور واضح به وزرای خود اعلام کرده است.
این درحالیست که رووسای جمهور پیشین فرانسه به طور سنتی از کاخ الیزه کشور فرانسه را اداره می کردند .در عین حال سارکوزی از زمان انتخاب خود در ماه می به شهرهای دیگر فرانسه سفر کرده است.
عدم انعکاس این موضوع خبری در ایران، درحالی بود که در همان روز رییس فراکسیون اصلاح طلبان در مجلس با شدت تمام از سفرهای استانی دولت نهم انتقاد کرد و آنرا در زمره کارهای متفرقه و مخالف توسعه ملی دانست و جالب اینکه خبر سخنان این اقلیتی با استقبال رسانه های اصلاح طلبان روبرو گردید .
احمدی نژاد در همان آغازین روزهای تشکیل دولت نهم خبر از رویکرد جدیدش برای تشکیل جلسات دولت در خارج از تهران داد تا از نزدیک با مشکلات آنها آشنا گردد.
این موضوع خیلی زود مورد انتقاد نمایندگان از طیف های مختلف قرار گرفت. حتی یکی از نمایندگان تهران که در شعارهای خود از ادبیات تاریخ سیاسی فرانسه بهره برده بود در پایان سال اول دولت گفت: "دولت هر 15 روز یک بار خارج از مسایل کلان کشور به امور فردی معطوف و وقت گران بهای هیأت دولت صرف مسایل جزئی می شود. این سفرها به شدت انتظارات را بالا می برد و شکاف را بیشتر می کند و مردم همواره منتظر می مانند."
اما این اقدام که در میان مردم مورد استقبال واقع گردیده بود مورد دفاع عده کثیری از کارشناسان قرار گرفت؛ و دفاع برخی سیاسیون منصف را درپی داشت.
با این حال، این کشمکشها همچنان ادامه یافت و این رفتار رییس جمهور از سوی جریان رسانه ای مخالف وی، حرکت روی موج پوپولیستی نامگذاری شد و آنان این سیاست را یک حرکت از پیش شکست خورده نامیدند.
برخی دیگر هم برای آنکه این اقدام جدید دولت نهم را از دید مخاطبین بیاندازند، «تدبیر نو» و «بیسابقه بودن»آن را زیر سوال بردند و گفتند که دولت کاری نمی کند جز تقسیم اعتبارات استانی که از پیش در مجلس تصویب شده است.
اما سخنگوی دولت در همان زمان در خصوص اظهارات برخی افراد و نمایندگان در زمینه مصوبات استانی دولت در سفرهای هیات دولت و اینکه این مصوبات همان اعتبارات تخصیص یافته برای استان ها در بودجه سالیانه است، گفت: "نمایندگان برای اینکه سفر دولت به استان آنها هرچه زودتر انجام شود، تلاش و پیگیری می کند و گله می کنند که چرا سفر استانی به استان آنها با تاخیر روبه رو شده و از طرف دیگر هم تهاجم می کنند که این سفرها چیزی ندارد و یا مصوبات استانی مصوبه نیست. رفتارهای برخی نمایندگان قبل از انجام سفر و تحلیل های آنها بعد از انجام سفر متضاد و متناقض است."
این انتقادهای تندو تیز و البته به گفته غلامحسین الهام، متناقض، بیش از همه از سوی برخی نمایندگان دیده می شد. شاید از همین رو بود که رهبر معظم انقلاب خطاب به نمایندگان مجلس در خرداد ماه سال جاری فرمودند:" این را به عنوان یک نگاه مصلحتاندیشانهى اساسى من عرض مىکنم: با دولت بایستى همراهى بشود. دولت در ادارهى کشور و در مدیریت کشور، جهتگیرى درستى دارد...این (اختلاف نظرها)نباید موجب بشود که دولت اصولگراى معتقد به مبانى انقلاب و بشدت در حال تحرک و خدمت و زحمتکشى، تضعیف بشود؛ این را توجه داشته باشید."
پس از آن و در حالی که انتقاد اصلاح طلبان از این سیاستگذاری دولت نهم با شدت ادامه داشت، سید محمد خاتمی که مردم ایران در دوران ریاست جمهوریش هم کمتر انجام چنین سفرهایی راتجربه کرده بودند، سفرهای استانیش را آغاز نمود.
روزنامه شرق پس از این اقدام خاتمی متعجبانه نوشت: "آیا اصلاح طلبان می خواهند به شیوه دیگری روی بیاورند؟ این سوال هنگامی در ذهن شکل می گیرد که سیدمحمد خاتمی در یک ماه اخیر دو بار کوله بار سفر بسته و در شیراز و یزد رودررو با مردمان آن دیار سخن گفته است... به همین جهت به نظر می رسد اصلاح طلبان دریافته اند که چنانچه بخواهند در مقابل رقیب پرتوان خود ناکام نمانند باید به دیدار های رو در رو و سفرهای استانی روی بیاورند. به همین دلیل است که رئیس جمهور سابق به جای سفر های خارجی و گفت وگو با دیگران تصمیم گرفته تا در داخل و با مردم نقاط مختلف گفت وگو کند."
اما این سفرها از آن جهت که تنها یک مانور انتخاباتی بود و در انجام آنها فایده ای برای مردم متصور نبود، نتوانست چندان دوام آورد و لاجرم دوباره سیاست تخریب سفرهای استانی در دستور کا رسانه ها قرار گرفت.
اما این بار در حدود یکماه پس از دیدار نمایندگان، بار دیگر رهبر انقلاب در دیدار رئیسجمهور، مسئولان و کارگزاران نظام به صراحت فرمودند:" سفرهاى استانى بسیار کار خوب و برجسته و لازمى بود و من واقعاً تعجب میکنم که بعضیها چطور کارى را که اینجور واضح است که خوب است، انکار میکنند و زیر سئوال میبرند. این براى وزرا، براى رئیسجمهور، براى عوامل اجرائى و دولت خیلى زحمت دارد و کار بسیار طاقتفرسائى است؛ لکن آنچه که محصول این کار میشود، عبارت است از روشن شدن فاصلهى بین نگاهِ از دور به حقایق یک کشور و نگاهِ از نزدیک؛ این، خیلى فرق میکند. بنده سالها کار اجرائى کردهام و آشنا هستم..."
حمایت صریح رهبر انقلاب در کنار توصیه های راهبردی ایشان برای به نتیجه رسیدن آن موجب سکوت عده ای از مخالفین که دربیان مخالفت خود با این سفرها، تاثیر بر مخاطب را هدفگذاری کرده بودند،شد. اما انتقاد برخی دیگر همچنان ادامه داشت. این انتقادها که اغلب فاقد استدلال بود و بیشتر دارای جنبه های احساسی بود هنوز هم متوقف نشده است.
«این سفرها را از ریشه قبول ندارم» «این سفرها فقط وقت دولت را تلف می کند »،«سفرهای استانی دولت هیچ خدمتی به کشور نیست» و ... نمونه ای از اینگونه انتقادات است که این روزها بیان می شود و حتی با فرض غرض ورزانه بودن،گوینده آن می توانست با درنظر گرفتن شرایط زمان و مکان، آن راهوشمندانه تر بیان کند.
اما این انتقادها این روزها آنچنان تند و ناشیانه به عرصه رسانه و نقل قول های سیاسی پا می گذارد که ذهن مخاطب را بیشتر مشغول انگیزه های پشت پرده اینگونه اظهارنظرها می کند تا فکر کردن درباره میزان وارد بودن آن.
امروز شاید در ذهن یک مخاطب عام در داخل کشور این سوال مطرح شود که الگو برداری فرانسه و رئیس جمهور آن و اخیرا ترکیه و رئیس جمهور جدید اسلامگرای آن، از آنچه دو سال است در داخل کشور ما مورد توجه دولتمردان قرار گرفته، آیادر میان تئوری های بیشمار جهانی درباره مدیریت کشور و اداره امور آن،عملا شیوه جدیدی را تئوریزه کرده است؟
و آیا در این صورت ، اهمیت چنین دستاوردی که نماینده ملت ایران آن را اجرا کرده است و امروز در کشورهایی که کعبه آمال روشنفکران داخلی نیز به شمار می آیند، به صورت پیاپی الگو برداری می شود، به آن میزان نبود که سردمداران جریان رسانه ای مخالف دولت، نه از دولت و رئیس جمهور تمجید، که به احترام این واقعیت از حمله به این ابتکار مدیریتی، خودداری نمایند؟
و یا آنکه اگر پیش از احمدی نژاد ،میتران یا شیراک یا سایر روسای جمهور اروپایی چنین روشی را درپیش گرفته بودند و احمدی نژاد به عنوان مدلی فرانسوی یا غربی آنرا تقلید می کرد آیا باز هم چنین انتقاداتی مطرح می گردید؟
سوالاتی که یافتن پاسخ آن اگرچه چندان دشوار نیست، اما این روزها پرسیدن آن بسیار دشوار شده است. |
پیام رسان