86/7/29
2:30 ع
بازتاب تغییر دبیر شورایعالی امنیت ملی در رسانههای دنیا: |
رجانیوز: استعفای علی لاریجانی از دبیری شورای عالی امنیت ملی که با انتصاب سعید جلیلی همراه شد، واکنشهای گسترده ای را در سطح رسانه های دنیا برانگیخته است.
اغلب این رسانه ها از لاریجانی به عنوان چهره ای سرسخت در برابر غربیها یاد کرده اند. بر مبنای این تحلیل، جابجایی لاریجانی پس از آن صدور می گیرد که مسئله هسته ای ایران از حالت یک تهدید به فرصتی برای جمهوری اسلامی تبدیل شده و جمهوری اسلامی، بازیگران صحنه دیپلماتیک خود را بر این مبنا تغییر داده است.
خبرنگار بی.بی.سی در تحلیل خود از این جابجایی اظهار داشت: آنچه من از این تغیر و تحول درک می کنم این است که آیت الله خامنه ای رهبر ایران بار دیگر بطور جدی و کامل به حمایت از احمدی نژاد برخاسته است.
خبرگزاری فرانسه در گزارشی با عنوان "لاریجانی مدافع سرسخت برنامه هسته ای ایران"، نوشت: علی لاریجانی که شنبه از سمت خود به عنوان مسئول اصلی پرونده هسته ای ایران کناره گیری کرد، از خود چهره مذاکره کننده ای انعطاف ناپذیر و سرسخت در برابر غربیها به جا گذاشته است.
لاریجانی که در انتخابات ریاست جمهوری ژوئن 2005 از محمود احمدی نژاد شکست خورد، ماه اوت همان سال به سمت دبیر شورای عالی امنیت ملی منصوب و عهده دار پرونده هسته ای ایران شد.
علی لاریجانی 49 ساله با انتقاد شدید از سیاست گروه قبلی مذاکره کننده هسته ای ایران که آن را سازشکارانه می خواند، مشهور شد. وی با تشبیه غنی سازی ایران به "درّ غلتان"، گفته بود نباید آن را با "آب نبات" پیشنهادی اروپاییها، یعنی همکاری هسته ای، بازرگانی و سیاسی معاوضه کرد.
در حالی که سلف لاریجانی، حسن روحانی عملگرا، بیش از 2 سال گفتگو با غربیها را ادامه داد، لاریجانی سیاست وی را به کلی کنار گذاشت.
لاریجانی کوچکترین امتیاز دهی درباره فن آوری هسته ای ایران را بالاترین "خیانت" توصیف و از آغاز مجدد فعالیتهای فرآوری در اوت 2005 که مقارن با آخرین روزهای دولت محمد خاتمی رئیس جمهور اصلاح طلب بود، حمایت کرد. وی پس از آن از تسریع فعالیتهای هسته ای بویژه از آغاز فعالیتهای غنی سازی اورانیوم که از نظر اروپاییها خط قرمز غیر قابل عبور تلقی می شود، حمایت کرد.
در این چارچوب، لاریجانی بر هشدارها و سخنان خود خطاب به غربیها به ویژه بر ضد تصویب هرگونه مجازات افزود، اما بی نتیجه بود.
در این فاصله مدافع هسته ای ایران با انجام یکسری گفتگوها با خاویر سولانا مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا به "مذاکره کننده" تبدیل شد.
سولانا در ژوئن 2006 به نمایندگی از قدرتهای بزرگ، بسته مشوقهایی را در ازای تعلیق غنی سازی اورانیوم به ایران پیشنهاد کرد. با این حال دیدارهای بی شمار وی به هیچ نتیجه ملموسی منجر نشد زیرا لاریجانی از گفتمان رسمی ایران دال بر خودداری از تعلیق غنی سازی پیروی می کرد.
معروف است افزون بر مسئله هسته ای، لاریجانی، این شخصیت بلند قامت با اندامی نحیف، صورتی رنگ پریده و دارای محاسن که از شخصیتهای نزدیک به آیت الله علی خامنه ای رهبر معظم انقلاب تلقی می شود، هیچگاه مزه سازش را نچشیده است.
وی اگر چه در فاصله سالهای 1994 تا 2004 که لاریجانی ریاست سازمان پرقدرت صداوسیما را برعهده داشت، اجازه پخش فیلمهای خارجی، حتی امریکایی را داد اما در سانسور کردن این فیلمها درنگ نکرد.
لاریجانی پسر آیت الله حاج میرزا هاشم آملی از شخصیتهای عالیرتبه مذهبی و متولد شهر مقدس نجف در عراق است. وی همچنین برادر صادق لاریجانی است که او هم روحانی و عضو شورای نگهبان است.
لاریجانی برنامه های تلویزیون را "اسلامی" کرد.
علی لاریجانی با دختر آیت الله مرتضی مطهری، از رهبران انقلاب ایران ازدواج کرد که وی در سوء قصد شهید شد. لاریجانی پس از اخذ مدرک ریاضیات و انفورماتیک از دانشگاه تهران در سن 22 سالگی کارش را در تلویزیون آغاز کرد.
وی سپس به سپاه پاسداران پیوست و در آن زمان که وزارت سپاه وجود داشت معاون این وزارتخانه و رئیس ستاد مشترک سپاه شد. لاریجانی، 2 سال سمت وزارت فرهنگ دولت اکبر هاشمی رفسنجانی را برعهده داشت.
از سوی دیگر بی.بی.سی در گزارش خبرنگار خود از تهران، کوشید از جابجایی لاریجانی به تندتر شدن دیپلماسی ایران یاد کند.
جان لاین خبرنگار بی بی سی در تهران کناره گیری لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی را رویدادی شگفت آور و کاملا غیر منتظره توصیف کرد.
وی افزود: مقام های دولتی می گویند با کناره گیری لاریجانی هیچ گونه تغیری در سیاستهای دولت ایران ایجاد نخواهد شد. با وجود این، همه می دانند که بین لاریجانی و مقام های دیگر در باره مسائل مربوط به برنامه هسته ای، ایران اختلاف نظر هائی وجود داشت البته نه بر سر مسائل اصولی بلکه در باره چگونگی مذاکره در باره این برنامه.
احمدی نژاد همواره گفته است ایران آماده است در باره برنامه هسته ای خود مذاکره کند اما حاضر نیست برنامه غنی سازی اورانیوم را به حال تعلیق در آورد. اگچه رسماً و علناً نکته ای در این باره گفته نشده است اما از قرار معلوم، لاریجانی بیش از دیگران به مذاکره در باره برنامه هسته ای علاقه مند است.
سعید جلیلی معاون وزیر امور خارجه ایران به جای لاریجانی منصوب شده است. وی فردی بسیار نزدیک به احمدی نژاد است و هنگامی که رئیس جمهوری ایران در نیویورک بود، با جلیلی که بی وقفه احمدی نژاد را همراهی می کرد، صحبت می کرد. به اعتقاد من تند روها از این پس کنترل بیشتری بر سیاست های مرتبط با برنامه هسته ای ایران خواهند داشت.
قرار است جلیلی روز سه شنبه هفته جاری با سولانا ملاقات کند و احتمالاً در جریان این دیدار است که غرب پیام های کاملا متفاوتی در باره برنامه هسته ای ایران دریافت خواهد کرد.
جان لاین گفت: آنچه من از این تغیر و تحول درک می کنم این است که آیت الله خامنه ای رهبر ایران بار دیگر بطور جدی و کامل به حمایت از احمدی نژاد برخاسته است. |
پیام رسان