86/9/20
6:48 ع
|
بازتاب عدم حضور ایران در اجلاس منامه |
گروه بین الملل- عدم حضور ایران در کنفرانس منامه با انتقاد گسترده اعراب مواجه شد که با اشاره به نفوذ و قدرت جمهوری اسلامی، این تصمیم را موجب شکست در دستیابی به اهداف نشست منامه دانستند که به دنبال مواضع تند امریکا رخ داده است.
شبکه تلویزیونی الجزیره که یکی از پر مخاطب ترین شبکه های خبری منطقه است، در گزارشی درباره اظهارات "رابرت گیتس" وزیر دفاع امریکا در کنفرانس گفتگوی منامه به قلم "غسان ابوحسین" در حالیکه تصاویری از این کنفرانس پخش می شد، آنچه را که گیتس به عنوان سیاست آمریکا در منطقه تشریح کرد در یک جمله خلاصه کرد: «"آری" به سلاح هسته ای اسرائیل؛ و "نه" به سلاح هسته ای ایران.»
این گزارش با اشاره به سخنان گیتس در کنفرانس منامه که گفته بود اگر نگاه کنید می بینید که ایران در همه جا به بی ثباتی و هرج و مرج دامن می زند، خاطر نشان کرد: این مسئله موجب شد ناظران چنین برداشت کنند که وزیر دفاع آمریکا به منطقه آمده است تا بار دیگر به کشورهای خلیج فارس خطر ایران را گوشزد کند هرچند که گزارش دستگاههای اطلاعاتی آمریکا از میزان این خطر کاسته است و فراتر از این، گیتس برای تبلیغ درباره استقرار سامانه دفاع موشکی به منطقه آمده است.
گزارشگر الجزیره در حالیکه تصاویری از حضور احمدی نژاد در کنار ملک عبدالله شاه عربستان و سلطان قابوس سلطان عمان در حال قدم زدن به سوی محل برگزاری کنفرانس سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس پخش می شد، تصریح کرد: به نظر می رسد که ایران جلوتر از نگرانیهای امریکا حرکت کرده است. حضور احمدی نژاد در اجلاس سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در دوحه تاثیر بزرگتری داشت چرا که وی تلاش کرد با ارائه مجموعه پیشنهادهایی که منطقه را از طریق همکاری اقتصادی نزدیک، به ایران مرتبط می سازد نگرانیها در منطقه را از بین ببرد.
در ادامه ایمن الصفدی، نویسنده و روزنامه نگار عرب در گفتگو با این شبکه اظهارات اخیر گیتس در منامه را نشان دهنده آن دانست که برآوردهای امریکا از خطرات منطقه ای برخاسته از نگاه این کشور به منافع خود و نه منافع کشورهای منطقه است و تاکید کرد: اختلاف زیادی بین دیدگاههای امریکا و کشورهای منطقه در خصوص عوامل ایجاد کننده ثبات یا بی ثباتی در منطقه وجود دارد.
الجزیره در پایان این گزارش اظهارات گیتس را تلاش جدیدی برای توجیه وجود شکاف بین دیدگاههای متفاوت کشورهای عربی و غربی در خصوص امنیت منطقه دانست.
العربیه دیگر شبکه خبری پر مخاطب میان اعراب نیز به انعکاس سخنان وزیر کار بحرین در انتقاد از سخنان وزیر دفاع امریکا پرداخت که درحالی از خطر ایران سخن به میان آورده است که رژیم صهیونیستی با در اختیار داشتن زرادخانه بزرگ هسته ای نادیده گرفته می شود.
مجید العلوی در گفت و گو با این شبکه گفت از وزیر دفاع آمریکا پرسیدم آیا معتقد هستید که بمب هسته ای اسرائیل خطری برای منطقه خاورمیانه به شمار می رود که گیتس پاسخ داد، تصور نمی کنم چنین باشد.
این عضو هیات دولت بحرین، با اشاره به باور ملت ها و کشورهای منطقه که دستیابی به برنامه صلح آمیز هسته ای را حق ایران و سایر کشورهای منطقه می دانند، با تاکید بر اینکه ایران به دنبال توانمندی هسته ای با اغراض نظامی نیست، خاطرنشان کرد: اسرائیل بیش از 200 بمب هسته ای دارد اما درباره آن سکوت اختیار شده است.
این شبکه که به شدت گرایشهای پان عربیستی دارد و مدیرانش در تلاشند آنرا انعکاس دهنده صدای دنیای عرب به جهانیان معرفی کنند، در گزارشی دیگر درباره کنفرانس منامه نیز به نقل از رئیس دستگاه امنیتی کویت تصریح کرد: حضور ایران در کنفرانس منامه می توانست زمینه مناسبی را برای مذاکرات مهم فراهم کند.
در ادامه، خبرنگار العربیه نیز با بیان افسوس از عدم حضور ایران گفت: درمیان ارزیابی های مختلفی که درباره این کنفرانس صورت می گرفت، ایران در آخرین لحظات به دلایلی این کنفرانس را تحریم کرد. این درحالیست که پیش از این ایران با اعلام حضور در این کنفرانس اقدام چند روز پیش خود یعنی شرکت در کنفرانس سران شورای همکاری خلیج (فارس) را تقویت کرده بود. ایران همسایه همیشگی در منطقه است و خوش بینی هایی درباره برنامه هسته ای اش وجود دارد.
"علی الدباغ" سخنگوی دولت عراق نیز در گفتگو با این شبکه، عدم حضور ایران در این کنفرانس را که یکی از کشورهای مهم منطقه است، مسبب نوعی ضعف در دستیابی به دیدگاه مشترک برشمرد.
در همین حال واکنش رسانه های امریکایی به عدم حضور ایران از رویکرد منفی تری برخوردار بود.
خبرگزاری امریکایی آسوشیتدپرس، کنفرانس امنیتی خاور میانه را با هدف بررسی رقابت و هم آوری و کاهش تنش و تثبیت امنیت کشورهای حوزه استراتژیک و نفت خیز خلیج فارس دانست.
AP با یادآوری اینکه جمهوری اسلامی در آخرین لحظات، انصراف خود را از شرکت در این کنفرانس اعلام کرد، این تصمیم ایران را خلائی قابل توجه در روند این کنفرانس ارزیابی نمود و نوشت: این تصمیم ناگهانی ایران در حالی اعلام شد که با وجود گزارش اخیر امریکا مبنی بر توقف برنامه سلاح های هسته ای ایران در سال 2003، دشمنی میان ایران و امریکا افزایش می یابد.
آسوشیتدپرس با بررسی روند گزارش اخیر نهاد های اطلاعاتی امریکا و اثرات آن، به سخنان "شیخ خالد بن احمد آل خلیفه" وزیر امور خارجه بحرین در مراسم آغاز به کار کنفرانس امنیتی خاورمیانه اشاره کرد که خواستار همکاری ایران با جامعه بین المللی برای حفظ امنیت منطقه شده بود و راه جدید در تامین امنیت منطقه خلیج فارس را تنها در صورتی موفقیت آمیز خوانده بود که قدرتهای بزرگ منطقه ای با همسایگان خود در منطقه بر اساس احترام متقابل به تمامیت ارضی، همزیستی مسالمت آمیز خود را ادامه دهند.
این خبرگزاری همچنین به این بخش از سخنان سخنگوی دولت عراق اشاره کرد که با انتقاد از تصمیم ایران در عدم حضورش در این کنفرانس، مشارکت تهران در این کنفرانس و در سایر کنفرانس های مشابه را با توجه به نفوذ قابل توجه این کشور ضروری دانسته بود.
روزنامه امریکایی واشنگتن پست نیز سخنان گیتس در این کنفرانس را به طور کامل انعکاس داد و به نقل از وی نوشت: شکی نیست که سیاست های خارجی بی ثبات کننده ایران تهدیدی برای منافع امریکا، منافع همه کشورهای خاورمیانه و منافع همه کشورهایی است که در معرض موشک های بالیستیک ایران قرار دارند.
این روزنامه همچنین به انعکاس اظهارات وزیر دفاع امریکا درباره تبلیغات برای فروش سیستم گسترده دفاع موشکی و تشویق کشورهای خلیج فارس برای مقابله با ایران بوسیله گسترش روابط دوجانبه با امریکا پرداخت.
در همین حال روزنامه سانفرانسیسکو کرونیکل، اجلاس منامه را به دلیل سخنان گیتس محل به چالش کشیدن امریکا توسط اعراب دانست.
"سباستین ابوت" نویسنده این مقاله با بیان اینکه سران کشورهای عرب خلیج فارس رابرت گیتس را به خاطر سیاست های آمریکا در قبال ایران و اسراییل به چالش کشیدند، نوشت: چالش این کشورها پس از اصرار گیتس برای اعمال فشار بر تهران برای توقف غنی سازی اورانیوم مطرح شده است.
این روزنامه مخالفت های اعلام شده از سوی نمایندگان اعراب خلیج فارس را بیانگر شکافی دانست که میان ایالات متحده و هم پیمانان مسلمان سنی مذهب، علیرغم نگرانی های القایی از گسترش نفوذ ایران شیعی، وجود دارد.
سانفرانسیسکو کرونیکل، در ادامه به سخنان "شیخ حامد بن جاسم"، نخست وزیر دولت قطر پرداخت که در پاسخ به سخنان گیتس درباره مقایسه ایران و اسراییل و اینکه گفته بود اسرائیل بر خلاف ایران مشغول آموزش تروریست ها برای سرنگونی کشورهای همسایه اش نیست و هزاران غیر نظامی بیگناه را به کشتن نداده است، گفته بود: ما واقعاً نمی توانیم ایران را با اسراییل مقایسه کنیم. ایران همسایه ما است و ما نباید به چشم دشمن به او نگاه کنیم. فکر می کنم اسراییل در طول پنجاه سال علیرغم اشغال زمین، بیرون کردن فلسطینیان و مداخلاتی که تحت نام مسایل امنیتی انجام داده، به سرزنش گروه های دیگر پرداخته است. |
پیام رسان