86/12/5
8:41 ص
هماهنگی معنادار مخالفان دولت با رسانه های غربی:
کم اهمیت جلوه دادن گزارش آژانس درباره ایران
انتشار گزارش 58 بندی البرادعی واکنشهای متفاوت و بعضاً متضادی را در داخل و خارج در پی داشته است. موضع رسمی جمهوری اسلامی در قبال این گزارش از ابتدا، برآوردی مثبت بود و آن را به عنوان یک "پیروزی" و "سند حقانیت" قلمداد کرد. با این حال، رسانه های خارجی پس از انتشار این گزارش، موضوع بسته شدن پرونده ایران در محورهای 6 گانه مدالیته را در سایه گزارش های خود قرار داده و به صورت ویژه بندهای 35 و 56 گزارش را مورد توجه قرار دادند.
در این 2 بند، موضوعات مطالعات ادعایی (Allege study) و عدم تعلیق غنی سازی اورانیوم مورد اشاره قرار گرفته اند.
پروژه نمک سبز، آزمایش مواد منفجره با حساسیت اندک و طراحی محفظه کلاهک موشک که می تواند جنبه نظامی داشته باشد، بخش اصلی این بند از گزارش آژانس را تشکیل می دهد که رسانه های غربی بر مبنای آن کوشیدند پیشینه برنامه هسته ای ایران را نظامی نشان دهند. این رسانه ها برای واقع نمایی در این مورد، به بازتولید گزارش های منتشر شده خود در سال 2003 و درج مطالبی درباره مراکز و شرکتهایی از جمله مرکز شیان و شرکت کالا الکتریک اقدام کرده اند.
در کنار این مسئله تأکید بر عدم تعلیق غنی سازی از سوی ایران در آغاز به کار نسل جدید سانتریفیوژها که در گزارش البرادعی نیز به آن اشاره شده است، قطعات دیگر پازلی است که به منظور صدور قطعنامه سوم چیده شده است.
متن پیش نویس قطعنامه سوم که ساعاتی پیش از انتشار گزارش آژانس از طریق نمایندگان انگلیس و فرانسه در اختیار رسانه ها قرار گرفت، حاوی محدودیت های قابل توجهی نبوده و پیش بینی می شود این قطعنامه تنها با انگیزه تأثیرگذاری بر انتخابات ایران صادر شود.
از سوی دیگر، بایکوت بخش های مثبت گزارش البرادعی و برجسته کردن برخی نکات باقیمانده منحصر به رسانه های غربی نبوده و رسانه های داخلی نیز که موضع متفاوتی با دولت دارند در این قضیه ملی نیز کوشیدند انتخاب تیترهایی مانند "گزارش دوپهلو"، پیشرفت موضوع هسته ای ایران بدون ارائه کمترین امتیاز و تعهدی را کم اهمیت نشان دهند. این رسانه ها، به تیم سابق هسته ای در دولت قبل نزدیک هستند.
تیم سابق هسته ای در یکی از بزرگترین اشتباهات خود، آژانس بین المللی انرژی اتمی به عنوان یک نهاد فنی- حقوقی را از پروسه هسته ای ایران حذف و 3 کشور اروپایی را به عنوان یک سوی مناقشه جایگزین کرد. در نتیجه این اقدام، ایران متعهد به تعهداتی سنگین -و به تبعیر رئیس جمهور- خانمان برانداز شد اما در مقابل تیم اروپایی تعهد مشخص و صریحی در قبال اقدامات اعتمادساز ایران ارائه نکرد. این درحالیست که طی مدیریت هسته ای دولت نهم، جمهوری اسلامی کوشید موضوع هسته ای ایران از حالت سیاسی خارج ساخته و به آژانس بازگرداند.
یک سایت خبری نیز درحالیکه البرادعی متقاعد به همکاری گام به گام با ایران شده است، با اتهام جاسوسی به وی زمینه سازی برای ایجاد انفکاک در حساسترین شرایط هسته ای را آغاز کرده است. این سایت که در مسائل داخلی نیز به تفرقه افکنی اشتهار دارد، در موضوع ملی هسته ای هم در پروژه ای خطرناک، خط تقابل میان ایران- آژانس را دنبال می کند.
پیام رسان