89/10/6
6:50 ع
آیتالله مصباح یزدی: وظیفه رسانه در رابطه با دین بسیار سنگین است
علامه مصباح یزدی با تأکید بر لزوم شناخت دین گفت: اگر به همه دین توجه شود مسئولیت همه مسئولان فرهنگی به ویژه صدا و سیما در ارتباط با دین بسیار سنگین خواهد شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آثار حضرت آیتالله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در همایش دین و رسانه، با اشاره به موضوع همایش گفت: ابتدا باید ببینیم تعریف ما از دین چیست، اگر دین را فقط به اعمال عبادی و مسایلی از این دست تعریف کنیم، کار رسانه در جذب مخاطب و نشر مسائل دینی بسیار آسان میشود و با پخش اذان و مراسم سینهزنی و عزاداری و امثال آن به این هدف دست مییابد.
وی ادامه داد: اما اگر به همه دین توجه شود مسئولیت همه مسئولین فرهنگی به ویژه صدا و سیما بسیار سنگین خواهد شد چرا که برنامهای که تهیه میکنند نباید تنها رضایت و خشنودی دنیوی مردم را تأمین کند، بلکه میبایست به دنبال برنامههایی برای خوشبختی ابدی مردم باشند.
رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، دین را دارای دو بعد نگرشها و ارزشها یا اصول و فروع دانست و اصول دین را ریشههای دین معرفی کرده، گفت: اصول دین نمادی از هستیشناسی، معرفتشناسی و انسانشناسی است و تفاوت انسان متدین با انسان بیدین در همین نگرشهاست.
وی با اشاره به نگرشهای موجود در خصوص هستیشناسی گفت: یک نوع نگرش هستی را منحصر در مادیات دانسته و هیچ اراده غیر مادی را مؤثر نمیداند، اما در نگرش دیگر هستی قائمبالغیر است و اراده دیگری در آن تأثیر دارد.
آیتالله مصباح درباره نگرشهای مربوط به انسان گفت: در یک نگرش انسان پدیدهای است که از اسپرم به وجود میآید و پس از دوره جنینی به دنیا آمده و چند سالی زندگی میکند و نابود میشود، در حالیکه در نگرش دینی انسان موجودی مهم و شریفاست که عمری بینهایت دارد و محدود به این دنیا نیست.
وی با اشاره به بعد معرفتشناختی گفت: مسأله دیگر این است که راههای انسان برای شناخت و معرفت چیست، که از منظر دین راه شناخت منحصر به حواس نیست، و عقل و وحی از دیگر راههای شناخت هستند.
علامه مصباح یزدی با اشاره به حوزه ارزشها و بایدها و نبایدها به مکاتب مختلف در این خصوص اشاره کرد و گفت: دیدگاه مادیگرایانه نتوانسته معیاری برای تشخیص خوب از بد ارائه دهد و آن را امری اعتباری و قراردادی میپندارد که خواست مردم بر آن حاکم است، یعنی یک امر تا زمانی که مردم بخواهند خوب و هرگاه نپسندیدند بد تلقی میشود، در حالیکه دین خوبی و بدی را یک واقعیت دانسته و آنها را ثابت میداند.
عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به احکام دینی گفت: احکام دین تنها در نماز و روزه خلاصه نمیشود، بلکه همه رفتارهای انسان در چارچوب شرع قابل ارزشگذاری است و هر رفتار اختیاری انسان دارای حکمی شرعی است.
علامه مصباح یزدی با اشاره به رابطه دنیا و آخرت از نظر دین، گفت: بر اساس آیات و روایات، زندگی حقیقی انسان در آخرت است و زندگی دنیا در مقایسه با حیات اخروی مانند مرگ تدریجی است و سعادت ابدی انسان در گرو اعمالی است که در دوره کوتاه دنیوی انجام داده و در آخرت مجالی برای عمل کردن نیست.
آیت الله مصباح یزدی با تأکید بر اینکه در عمر کوتاه دنیا سرنوشت ابدی و بی نهایت انسان رقم میخورد، گفت: با این تعریف از دین و توجه به ریشهها و بخشهای آن، مسئولان تنها خود را در مقابل مقام مافوق مسئول نمیدانند بلکه در برابر خدا احساس مسئولیت میکنند و برنامههایی را تهیه میکنند که در سعادت اخروی مردم مؤثر باشد.
استاد اخلاق حوزه علمیه ادامه داد: خوشبختانه در دین مبین و جامع اسلام میتوان شادی دنیوی و اخروی را با هم جمع کرد و هر دو را با هم داشت.
علامه مصباح یزدی با تاکید بر لزوم شناخت دین و شناساندن آن به دیگران گفت: امام (ره) همواره در سخنان خود، اسلام را محور سخنانش قرار میداد و شهدا نیز همانگونه که در وصیتنامههایشان آمده است، برای اسلام جنگیدند و جان خود را فدا کردند، پس تبیین خط امام خمینی(ره)، تبیین خط اسلام است و باید مراقب باشیم و دین صحیح را کاملا بشناسیم و به دیگران بشناسانیم تا با مغالطه چیز دیگری با عنوان دین در جامعه معرفی نشود.
علامه مصباح یزدی با اشاره به مسئولیت سنگین صدا و سیما در هدایت و جلوگیری از انحراف جامعه گفت: باید با رعایت اصول روانشناسی تربیتی به گونهای مردم را با مفاهیم صحیح و جامع اسلام آشنا کرد که خواهان اسلام شوند و در اجرای احکام اسلامی بکوشند.
پیام رسان